Företag
Privat
EURexkl. moms
Allacaret down icon
cart icon
Kundvagn
Allacaret down icon

Flera IEC-standarder har utvecklats baserat på M12-kontakten för att säkerställa att skyddade anslutningar kan användas för allt bredare tillämpningsområden. Ursprungligen användes den av bilindustrin, men expansionen in i andra branscher har inneburit att fler "kodningar" och konfigurationer har utvecklats för att möta de ökande kraven på signal-, ström- och dataanslutningarna.

Konstruktionen på M12-kontakterna gör dem idealiska för användning i industriella miljöer, med robotar och de har egenskaper som minskar tiden för installation och underhåll. Vår köpguide hjälper dig att avgöra vilken M12-kabelsats som bäst passar dina behov.

Innehåll

  • Välja rätt kodning
  • Välja kontaktkonfiguration
  • Välja rätt kabelsats

Välja rätt kodning

  • Känner du till färgkodningen som används av tillverkare?
  • Vilka är dina krav för signal-, kraft- och dataanslutningar

Det första du ska göra när du väljer rätt M12-kabel är att se till att kodningen uppfyller dina specifika behov. M12-kontakten finns i en mängd olika kodningsalternativ som hjälper dig att minimera fel och många tillverkare använder färgkodning för den inre kontakten av anslutningen och själva kabeln. Detta gör att användaren kan skilja mellan olika tillgängliga typer.

A, B, D och X-kodade kontakdon är utan tvekan de mest vanliga på grund av hur länge de har funnits. A, B och D-kodade kablar tillhör de ursprungliga M12-kontakttyperna, medan X-kodade kablar har blivit populärare på grund av behovet av industriell Ethernet med hög hastighet. De ersätter troligen den A och D-kodade delen för Ethernet-tillämpningar.

Det bör alltid noteras att de angivna ström- och spänningsvärdena som anges endast är avsedda som vägledning, och användare gör alltid klokt i att kontrollera informationen mot tillverkarens datablad.

A-kodad

Ström: Data
2 till 17 poler
Används huvudsakligen för givare och aktuatorer, och är vanligt för DeviceNet, IO Link och Profibus.

B-kodad

Ström: Data
5 poler
B-kodning är den omvända sidan av A-kodade kontaktdon, och för DeviceNet-, Profibus- och Interbus-system.

C-kodad

Ström: AC
3 till 6 poler
Dubbel kilspårskodning används huvudsakligen för AC-givare och aktuatorer. Dessa kommer så småningom ersättas av S-kodade kontaktdon (se nedan).

D-kodad

Ström: Data
3 till 5 poler
Bra val för industriell Ethernet, Profinet, Ethernet/IP och EtherCAT.

K-kodad

Ström: AC
4 poler plus PE (skyddsjord)
Med hjälp av en ledare för att säkerställa att den exponerade ledande ytan är nära till jord har denna kodning en strömtransmission på 630 V vid 16 A.

L-kodad

Ström: DC
4 poler plus FE (funktionsjordning)
För robust strömtransmission på upp till 63 V och 12 A eller 16 A, med eller utan funktionsjordning.

M-kodad

Ström: AC
5 poler plus PE
Har 630 V vid 8 A och ytterligare två stift för signalen.

P-kodad

Ström: Data
4 poler plus PE
Innehåller olika funktioner, men används normalt för EtherCAT.

S-kodad

Ström: AC
3 poler plus PE eller 2 poler plus PE
Används för motor, frekvensomriktare och motorstyrda switchar. AC-ström med spänningsvärden på 230 V eller 630 V och strömstyrka på 12 till 16 A (beroende på tillverkaren).

T-kodad

Ström: DC
4 poler
För fältbussdatorer, passiva distributionsboxar, motorer och PSU:er för ström. DC-driven, klassad upp till 63 V och 12 eller 16 A (beroende på tillverkaren).

X-kodad

Ström: Data
8 poler
Används vid robusta industriella Ethernet-tillämpningar med hastigheter på 10 GB.

Y-kodad

Ström: Hybrid
8 poler
Ger CAT5e-data med hastigheter på upp till 100 Mbit/s och ström upp till 30 V vid 6 A

Välja kontaktkonfiguration

Den vanligaste formen av M12-kablar är A-kodade, raka kontaktdon med 4 stift med skruvlås. Användare kan dock behöva fler stiftantal som inkluderar skyddsjordning eller datatransmissionsmöjlighet, samt olika metoder för låsning.

När rätt kod har valts är nästa steg att överväga konfigurationer av kontakt, inklusive stift och låstyp. Du kan välja bland versioner med 2, 3, 4, 5, 8 och upp till 17-stift, och kontaktdon kan vara raka eller vinklade beroende på önskemål och behov. Även om detaljerna varierar mellan olika tillverkare, bör denna översikt hjälpa när du ska välja rätt kabeltyp.

Tillverkare:
Teknik: Bajonettlåsning
Handelsnamn: SmartClick

Tillverkare:
Teknik: Ett styrspår
Handelsnamn: Micro-Change

Tillverkare:
Teknik: Bajonettlåsning
Handelsnamn: SPEEDCON

Tillverkare:
Teknik: Skruvlås/Push-Pull-lås
Handelsnamn: Cirkulära kontaktdon

Tillverkare:
Teknik: Skruvlås
Handelsnamn:M12 Cirkulära kontaktdon

Tillverkare:
Teknik: Skruvlås
Handelsnamn: harax

Tillverkare:
Teknik: Skruvlås
Handelsnamn:Cirkulära kontaktdon

Tillverkare:
Teknik: Skruvlås
Handelsnamn: Cirkulära kontaktdon

Välja rätt kabelsats

  • Vilken torsionsvinkel- och böjningsdiameter krävs?
  • Hur många cykler per minut/timme/år exponeras kabeln för?
  • Vad är den maximala accelerationen som behövs för mantelmaterialet?

Det du slutligen behöver överväga är kabelsatsen, som garanterar att transmissionen av ström-, data- och signalen skyddas och gäller för kabelns miljö. Viktiga faktorer är bland annat smuts, damm och vätskor, samt kemiska ämnen, vibrationer, mekanisk påfrestning, torsion, böjningar, spänning och kompression.

Torsionsflexibilitet är också ett viktigt att överväga, samt att ha en korrekt uppfattning om antalet cykler kabeln exponeras för, detta ger en bild av kontaktens livslängd. Till exempel utgörs en torsionstålig kabelskonstruktion (klass 6) som standard vanligen av en kopparledare med tunt dragna trådar och har en typisk livslängd i intervallet 5–10 miocykler med en torsionsvinkel på +/- 360 grader/m.

Dessutom, om en kabelsats och kabel som är lämplig för påfrestande eller extrema förhållanden används, måste användaren kontrollera att kontakten också är utformad för samma skyddsnivå.

PVC termoplastisk (TP)
IP-klassning: IP65/IP67
PVC termoplastiskt material är idealiskt för industriella styrsystem som är relativt rena och inte utsätts för extrema temperaturvariationer. Det gör det till ett bra allmänt och ekonomiskt alternativ, med en mängd olika tillgängliga färger.

PUR polyuretan
IP-klassning: IP65/IP67
Om det finns en risk för exponering för naturliga element, kan PUR polyuretan vara det bästa valet. Materialet tillåter konstant böjning och nötning, och det finns också halogenfria alternativ på marknaden.

Termoplastisk elastomer (TPE)
Termoplastisk elastomer är ett mer tåligt material, och är även motståndskraftigt mot naturliga element och skyddar mot kemikalier och svetsningsstänk. Det har moderat sträcknings- och böjningskapacitet utan att skadas, och är också resistent mot olja och låga temperaturer.

Fackklassade kablar (PLTE/TC-ER)
IP-klassning: IP65/IP67
Fackklassade kablar placeras vanligtvis i serie med andra kablar, och skyddar mot naturliga element, kemikalier och svetsningsstänk.

Skärmning
IP-klassning: IP65/IP67/IP68/IP69K Vid exponering för vibrationer och extrema temperaturer i tuffa miljöer rekommenderas detta material. Det skyddar även mot olja och gas eller borrning, och är effektivt mot signalstörningar i miljö med stor störningsrisk. Det gör det idealiskt för givare och datatransmisson.

Spolsäkra kabelsatser
IP-klassning: IP65/IP67/IP68/IP69K
Spolsäkra kabelsatser är idealiska för tuffa miljöer, till exempel för livsmedelsindustrin, och är extremt motståndskraftiga mot kemikalier och rengöringsmedel. Materialet klarar även extrema temperaturer och tryck.

Torsionstålig kabel (Klass 6)
IP-klassning:
Används i industriella miljöer och är ofta kopplade till rörliga robotdelar, maskiner och kraftkedjor. Torsionståliga kablar är mycket flexibla och erbjuder en mängd skyddshöljevarianter för tillämpningar i miljöer där kabeln behöver röra på sig.