Yritys
Yksityinen
EUR(ALV.0%)
Kaikkicaret down icon
cart icon
Ostoskori
Kaikkicaret down icon

M12-liittimen ympärille on kehitetty lukuisia IEC-standardeja varmistamaan liitäntöjen suojaus sovelluksissa, joiden määrä ja laajuus kasvaa jatkuvasti. Alunperin M12 kehitettiin autoteollisuuteen, ja sen käytön levitessä muille teollisuudenaloille koodeja ja kokoonpanoja on kehitetty lisää signaali-, virta- ja tietoliikenneliitäntöjen tarpeisiin.

M12-liitin on rakenteeltaan ihanteellinen teollisuusympäristöissä käytettäviin robotteihin. Siinä on ominaisuuksia, jotka vähentävät asentamiseen ja huoltoon kuluvaa aikaa. Ostajan opas auttaa määrittämään, mikä M12-johdinsarjoista sopii parhaiten tarpeisiisi.

Sisältö

  • Oikean koodauksen valitseminen
  • Liitinkokoonpanon valitseminen
  • Oikean johdinsarjan valitseminen

Oikean koodauksen valitseminen

  • Tunnetko valmistajien käyttämän värikoodauksen?
  • Millaisia vaatimuksia sinulla on signaali-, virta- ja tietoliikenneliitännöille?

Oikean M12-kaapelin valinnassa on ensin varmistettava, että koodaus sopii tarpeisiisi. M12-liittimiä on saatavissa useissa koodausluokissa, jotka auttavat vähentämään virheitä. Usein valmistajien tuotteissa liittimen sisäkontakti ja itse kaapeli on värikoodattu. Näin käyttäjät erottavat eri tyypit toisistaan.

A-, B-, D- ja X-koodatut liittimet ovat kaikkein yleisimpiä, koska niitä on ollut saatavilla jo pitkään. A-, B- ja D-koodatut kaapelit ovat alkuperäisiä M12-liitintyyppejä, kun taas X-koodatut kaapelit ovat yleistyneet teollisuus-Ethernetin suurten nopeusvaatimusten myötä. Ne tulevat todennäköisesti korvaamaan A- ja D-koodatut osat Ethernet-sovelluksissa.

On huomattava, että luettelossa mainitut virta- ja jänniteluokitukset ovat vain ohjeellisia, ja käyttäjien on aina suositeltavaa tarkistaa tiedot valmistajan tuotetiedoista.

A-koodattu

Virta: Data
2–17-napainen
Käytetään ensisijaisesti antureissa ja käyttölaitteissa ja yleisesti DeviceNet-, IO Link- ja Profibus-järjestelmissä.

B-koodattu

Virta: Data
5-napainen
A-koodattujen liitinten kääntöpuolta B-koodausta käytetään DeviceNet-, Profibus- ja Interbus-järjestelmissä.

C-koodattu

Virta: AC
3–6-napainen
Kaksoisuritettu koodaus, jota käytetään ensisijaisesti AC-antureissa ja käyttölaitteissa. Nämä tullaan korvaamaan S-koodatuilla liittimillä (katso alla).

D-koodattu

Virta: Data
3–5-napainen
Hyvä valinta teollisuus-Ethernet-, Profinet-, Ethernet/IP- ja EtherCat-sovelluksiin.

K-koodattu

Virta: AC
4-napainen ja PE (suojamaadoitus)
Tässä koodauksessa käytetään johdinta, jolla saadaan paljaan johtavan pinnan jännite lähelle maapotentiaalia. Tehonsiirto on 630 V 16 A:n virralla.

L-koodattu

Virta: DC
4-napainen ja FE (toiminnallinen maadoitus)
Vakaa tehonsiirto jopa 63 V ja 12 A tai 16 A, toiminnallisella maadoituksella tai ilman.

M-koodattu

Virta: AC
5-napainen ja PE
630 V 8 A:n virralla ja kaksi lisänastaa signaalille.

P-koodattu

Virta: Data
4-napainen ja PE
Tarjoaa monenlaisia toimintoja, mutta käytetään tavallisesti EtherCAT-sovelluksissa.

S-koodattu

Virta: AC
3-napainen ja PE tai 2-napainen ja PE
Käytetään moottori-, taajuusmuuttaja- ja moottorikäyttöisissä kytkimissä. AC-virta, nimellisjännite 230 V tai 630 V ja nimellisjännite 12–16 A (valmistajasta riippuen).

T-koodattu

Virta: DC
4-napainen
Fieldbus-yhteensopiviin passiivisiin jakorasioihin, moottoreihin ja teholaitteisiin tehonsiirtoon. DC-nimellisvirta enintään 63 V ja 12 tai 16 A (valmistajasta riippuen).

X-koodattu

Virta: Data
8-napainen
Käytetään jykevissä teollisuus-Ethernet-sovelluksissa, joissa nopeus on 10 Gt.

Y-koodattu

Virta: Hybridi
8-napainen
Tarjoaa CAT5e-tiedonsiirtoa jopa 100 Mt/s:n nopeudella ja tehoa jopa 30 V 6 A:n virralla

Liitinkokoonpanon valitseminen

Yleisin M12-kaapelityyppi on A-koodattu 4-nastainen suora liitin, jossa on ruuvilukitus. Käyttäjien on ehkä harkittava useampinastaisia liittimiä, joissa on myös suojamaadoitus tai tiedonsiirtomahdollisuus ja erilainen lukitustapa.

Kun oikea koodaus on valittu, on mietittävä liittimen kokoonpanoa, kuten nastojen lukumäärää ja lukitustyyppejä. Valittavana on 2-, 3-, 4-, 5-, 8- ja jopa 17-nastaisia malleja. Liitin voi myös olla suora tai kulmaliitin mieltymyksen tai tarpeen mukaan. Vaikka yksityiskohdat vaihtelevat valmistajittain, tämä yleiskatsaus auttaa oikean kaapelityypin valinnassa.

Valmistaja:
Tekniikka: Bajonettilukitus
Kaupallinen nimi: SmartClick

Valmistaja:
Tekniikka: Yksiurainen
Kaupallinen nimi: Micro-Change

Valmistaja:
Tekniikka: Bajonettilukitus
Kaupallinen nimi: SPEEDCON

Valmistaja:
Tekniikka: Ruuvilukitus tai työntö-/vetolukitus
Kaupallinen nimi: Pyöreät liittimet

Valmistaja:
Tekniikka: Ruuvilukitus
Kaupallinen nimi: Pyöreät M12-liittimet

Valmistaja:
Tekniikka: Ruuvilukitus
Kaupallinen nimi: harax

Valmistaja:
Tekniikka: Ruuvilukitus
Kaupallinen nimi: Pyöreät liittimet

Valmistaja:
Tekniikka: Ruuvilukitus
Kaupallinen nimi: Pyöreät liittimet

Oikean johdinsarjan valitseminen

  • Millainen vääntökulma ja taivutushalkaisija ovat tarpeen?
  • Mikä on kaapelin kiertokuormitus minuutissa/tunnissa/vuodessa?
  • Mikä on vaippamateriaalilta vaadittu enimmäiskiihtyvyys?

Lopuksi on mietittävä, millaisia vaatimuksia johdinsarjalle on. Johdinsarja varmistaa, että virta, data ja signaali on suojattu ja että ne pysyvät kaapelissa. Tärkeimpiä tekijöitä ovat lika, pöly ja nesteet sekä kemikaalit, tärinä, mekaaninen kulutus, kiertyminen, taivutus, jännitys ja puristus.

Kaapelin joustavuus sitä kierrettäessä on myös huomionarvoinen asia, koska tarkka käsitys kaapelin kiertokuormituksesta kertoo liittimen käyttöiän. Esimerkiksi kiertoa kestävässä kaapelissa (luokka 6) on tavallisesti hienosäikeinen kuparijohdin ja sen käyttöikä on noin 5–10 miljoonaa kiertoa, kun kiertokulma on +/-360 astetta/m.

Jos lisäksi käytetään vaativiin olosuhteisiin soveltuvaa johdinsarjaa ja kaapelia, käyttäjän on varmistettava, että liitin antaa samantasoisen suojauksen.

PVC-kestomuovi (TP)
IP-kotelointiluokka: IP65/IP67
PVC-kestomuovi on ihanteellinen teollisuuden ohjausjärjestelmiin, jotka ovat suhteellisen puhtaita eivätkä altistu suurille lämpötilavaihteluille. Tästä syystä se on yleiskäyttöinen ja edullinen vaihtoehto, jota on saatavissa monissa eri väreissä.

Polyuretaani (PUR)
IP-kotelointiluokka: IP65/IP67
Jos sovellus on tarpeen suojata sääolosuhteilta, polyuretaani (PUR) saattaa olla paras valinta. Materiaali kestää jatkuvan taivuttamisen ja hankauksen, ja markkinoilla on saatavissa myös halogeenittomia vaihtoehtoja.

Termoplastinen elastomeeri (TPE)
Termoplastinen elastomeeri sopii raskaampaan käyttöön, sillä se kestää myös sääolosuhteita ja suojaa kemikaaleilta ja hitsausroiskeilta. Se venyy ja taipuu jonkin verran vahingoittumatta ja kestää myös öljyä ja matalia lämpötiloja.

Kaapelikouruihin asennettavaksi hyväksytyt PLTE-/TC-ER-luokan kaapelit
IP-kotelointiluokka: IP65/IP67
Kaapelikouruihin muiden kaapeleiden kanssa sarjaan asennettavat kaapelit suojaavat sääolosuhteilta, kemikaaleilta ja hitsausroiskeilta.

Suojaus
IP-kotelointiluokka: IP65/IP67/IP68/IP69K
Jos kaapeli saattaa altistua tärinälle tai äärilämpötiloille vaativissa olosuhteissa, tämä materiaali on suositeltava valinta. Se suojaa myös öljyltä ja kaasulta sekä poraukselta, ja suojaa tehokkaasti signaalin häiriöiltä suurikohinaisissa ympäristöissä. Tästä syystä se sopii ihanteellisesti antureihin ja tiedonsiirtoon.

Pestävät johdinsarjat
IP-kotelointiluokka: IP65/IP67/IP68/IP69K
Pestävät johdinsarjat sopivat hyvin vaativiin olosuhteisiin, kuten elintarvikkeiden ja juomien prosessointiin. Ne kestävät erittäin hyvin kemikaaleja ja puhdistusaineita. Materiaali kestää myös äärilämpötiloja ja painetta.

Kiertoa kestävä kaapeli (luokka 6)
IP-kotelointiluokka:
Käytetään teollisuusympäristöissä, joissa se on usein kytkettynä liikkuviin robottiosiin, koneisiin ja voimansiirtoon. Kiertoa kestävät kaapelit ovat erittäin taipuisia ja niitä on saatavissa erilaisilla vaippavaihtoehdoilla varustettuina, jolloin kaapelia voidaan käyttää monenlaisissa ympäristöissä, joissa kaapelin on voitava liikkua.